Skip to content

Biochemia żywieniowa witamin

2 miesiące ago

503 words

Jako recenzent, moje pierwsze pytanie brzmi: Czy tytuł dokładnie odzwierciedla treść. Jeśli pojęcie wartość odżywcza jest brane w najszerszym znaczeniu, to znaczy, łącznie z biochemią środków spożywczych – wtedy odpowiedź musi być, nie do końca; bardziej precyzyjnym tytułem byłoby Biochemia i metabolizm witamin. Do mojego drugiego pytania: czy ta książka spełnia potrzebę. odpowiedź jest bezwarunkowym potwierdzeniem. Istnieje już wiele traktatów o witaminologii i znakomitych monografiach na temat poszczególnych witamin, ale ta praca wypełnia potrzebę aktualnego przeglądu biochemii witamin w jednej książce. Jako taki, będzie on doskonale uzupełniał standardowe podręczniki biochemii żywieniowej, takie jak Biochemia Nutritional Biochemistry and Metabolism (2nd ed. New York: Elsevier, 1991). Biorąc pod uwagę żałosny brak ogólnego zasięgu żywienia i biochemię witamin, w szczególności na kursach biochemii z licencjackich, praca ta będzie również uzupełnieniem kilku innych doskonałych podręczników do biochemii w obecnym użyciu. Zawartość jest ułożona w sposób konwencjonalny, alfabetycznie wymienione witaminy rozpuszczalne w lipidach, następnie witaminy z grupy B, a na końcu kwas foliowy, witamina B12 i askorbinian. Istnieje przydatna sekcja dotycząca substancji uważanych za posiadające aktywność podobną do witaminy. Rozmieszczenie materiałów w poszczególnych rozdziałach następuje zgodnie z logiczną sekwencją, z których każda zawiera wartościowe odniesienia do dalszego czytania.
Jest mnóstwo informacji, przedstawionych z konieczności w nieco skondensowanej formie, bez ilustracji, ponieważ książka zawiera tylko tekst, liczby i wzory chemiczne. Może to być ciężkie dla niewtajemniczonych i chociaż znajdę wiele pożytku z tej książki jako źródła informacji, to nie jest to takie, przez które przeglądałem losowo. Mam nadzieję, że drugie wydanie zawierałoby diagramy ułatwiające zrozumienie złożonych interakcji, takich jak witamina A, wapń, fosforan i hormony.
Nie mogłem znaleźć żadnych poważnych braków, ale bardziej niż przelotne odniesienie do interakcji między witaminą A i cynkiem byłoby odpowiednie w kontekście zarówno metabolizmu, jak i niedoboru, ponieważ w rzeczywistym świecie często jest kwestią sporną, czy niedobór witaminy A jest czysty lub z powodu niedoboru cynku. Z powodów samolubnych wolałbym szczegółową dyskusję o reakcjach wolnych rodników tlenowych, w których oprócz witaminy E i selenu, ale także enzymów antyoksydacyjnych i glutationu.
Muszę skrytykować dydaktyczne przedstawienie danych biochemicznych na temat oceny żywienia. Biochemiczna ocena stanu odżywienia jest prawdopodobnie najbardziej gorącym tematem w dzisiejszym żywieniu; różnorodność stosowanych technik, wraz z brakiem materiałów referencyjnych, wymaga dogłębnej dyskusji, najlepiej pozostawić je szczegółowemu przeglądowi, np. Gibson s Principles of Nutritional Assessment (New York: Oxford University Press, 1990).
Podsumowując, ta książka będzie miała wielką wartość jako punkt odniesienia dla dietetyków i dla klinicystów zainteresowanych tą dziedziną i jako punkt odniesienia, a nie podręcznik dla studentów żywienia i biochemii.
Dennis Shapcott, Ph.D.
University of Sherbrooke, Sherbrooke, QC J1H 5N4, Canada

[więcej w: olej ryżowy na włosy, ketogeneza, echo serca poznań ]

0 thoughts on “Biochemia żywieniowa witamin”

  1. [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: spalacz dla kobiet[…]