Skip to content

Próba drogi wczesnego wsparcia zywieniowego u osób doroslych z chorobami krytycznymi

1 miesiąc ago

721 words

Zgłaszając wyniki badania CALORIES, Harvey i współpracownicy (wydanie 30 października) wskazują, że droga podawania wczesnego wsparcia żywieniowego na oddziale intensywnej terapii (ICU) nie zmienia wyników pacjentów. Przesłanie to przeczy powszechnej opinii, że preferowana jest droga dojelitowa, która jest bardziej fizjologiczna. Uważamy jednak, że istnieje inny niejawny przekaz: badanie sugeruje, że rola wsparcia żywieniowego na OIOM powinna zostać ponownie rozważona. Dotychczasowe dowody skłoniły badaczy do wdrożenia nadgorliwego podejścia do wsparcia żywieniowego u pacjentów na OIT. Biorąc pod uwagę wyniki niniejszego badania, prawdopodobnie powinniśmy zrobić krok wstecz. Nadal nie ma odpowiedzi na pytanie, którzy krytycznie chorzy pacjenci powinni otrzymać wczesne wsparcie żywieniowe. Niektóre niedawne próby1-3 sugerują, że tacy pacjenci mogą być tymi z wyczerpanymi sklepami ciała z powodu niedożywienia, a nie z tych, którzy są narażeni na ryzyko żywieniowe w wyniku poważnej choroby. Uważamy, że ukierunkowanie wczesnego wsparcia żywieniowego na właściwych pacjentów stanowi kluczową kwestię, którą należy się zająć. Po tym pytaniu możemy ponownie skoncentrować się na czasie, drodze podawania, celach białkowych i kalorycznych oraz składnikach odżywczych, które mają domniemaną aktywność farmakologiczną. Med. Emanuele Cereda, Ph.D. Riccardo Caccialanza, MD Fondazione IRCCS Policlinico San Matteo, Pawia, Włochy mi. pv.it Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 3 Referencje1. Harvey SE, Parrott F, Harrison DA, i in. Przebieg trasy wczesnego wspomagania żywienia u osób dorosłych krytycznie chorych. N Engl J Med 2014; 371: 1673-1684 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 2. Heidegger CP, Berger MM, Graf S, i in. Optymalizacja zaopatrzenia w energię z uzupełniającym żywieniem pozajelitowym u pacjentów w stanie kryty cznym: randomizowane, kontrolowane badanie kliniczne. Lancet 2013; 381: 385-393 Crossref Web of Science Medline 3. Heyland D, Muscedere J, Wischmeyer PE, i in. Randomizowane badanie glutaminy i antyoksydantów u pacjentów w stanie krytycznym. N Engl J Med 2013; 368: 1489-1497 [Erratum, N Engl J Med 2013; 368: 1853.] Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline Zewnętrzna wiarygodność badania przez Harvey et al. jest naszym zdaniem wątpliwa. Kryteria włączenia nie spełniają standardów opieki1,2 na podstawie aktualnej literatury (patrz www.criticalcarenutrition.com). Normy te wymagają preferencyjnego stosowania żywienia dojelitowego u pacjentów, którzy są w stanie go otrzymać. Obszarem, w którym eksperci i wytyczne nie zgadzają się, jest czas uzupełnienia żywienia pozajelitowego u pacjentów, którzy nie są w stanie uzyskać wystarczającego żywienia dojelitowego bez niedopuszczalnych skutków ubocznych. 3. Brak korzyści z wczesnego żywienia pozajelitow ego w badaniu CALORIES nie jest zaskakujący, biorąc pod uwagę niektórzy pacjenci nie potrzebowali żadnego wsparcia żywieniowego, a najodpowiedniejsza droga nie została oceniona u innych pacjentów w tym badaniu. Zarówno niskie spożycie białka, jak i niskie spożycie kalorii, a także mała liczba pacjentów przypadających na centrum, to inne poważne problemy. Naszym zdaniem, pierwotny wynik, śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny po 30 dniach, był również mało prawdopodobny w związku ze skutecznością interwencji terapeutycznych. Wkład tego badania byłby o wiele bardziej wartościowy po wyborze pacjentów, u których adekwatność odżywiania miałaby znaczenie i mogłaby zostać właściwie oceniona. Jean-Charles Preiser, MD, Ph.D. Szpital Uniwersytecki Erasme, Bruksela, Belgia Vincent Fraipont, MD Centre Hospitalier Régional de la Citadelle, Liege, Belgia Didier Quilliot, MD, Ph.D. Center Hospitalier Universitaire de Nancy, Nancy, Francja Nie zgłosz ono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 4 Referencje1. Piosenkarz P, Berger MM, Van den Berghe G, i in. Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego: intensywna terapia. Clin Nutr 2009; 28: 387-400 Crossref Web of Science Medline 2. Martindale RG, McClave SA, Vanek VW, i in. Wytyczne dotyczące dostarczania i oceny leczenia podtrzymującego żywienie u dorosłego, krytycznie chorego pacjenta: Towarzystwo Medycyny Krytycznej i Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Żywienia Dojenia: streszczenie. Crit Care Med 2009; 37: 1757-1761 Crossref Web of Science Medline 3. Casaer MP, Mesotten D, Hermans G, i in. Wczesne i późne żywienie pozajelitowe u osób dorosłych krytycznie chorych. N Engl J Med 2011; 365: 506-517 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 4. Heidegger CP, Berger MM, Graf S, i in. Optymalizacja zaopatrzenia w energię z uzupełniającym żywieniem pozajelitowym u pacjentów w stanie krytycznym: randomi zowane, kontrolowane badanie kliniczne [podobne: psycholog sportu, leczenie niepłodności, Gliwice stomatolog ]

[przypisy: ginekolog na nfz wrocław, nietolerancja pokarmowa test, olej ryżowy na włosy ]

0 thoughts on “Próba drogi wczesnego wsparcia zywieniowego u osób doroslych z chorobami krytycznymi”